Теперешній час: 29 бер 2024, 00:47

Часовий пояс: UTC + 2 години




Начать новую тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 3 ] 
Автор Повідомлення
 Заголовок повідомлення: Житні булочки а-ля Жуліки
ПовідомленняДодано: 12 січ 2018, 20:45 
Не в сети
Аватара користувача

Звідки: Київ
Ви пам'ятаєте були при комуністах солодкі житні булочки що називалися у народі жуліки? Сама я такі не пам'ятаю :-D Але їх пам'ятає чоловік :nezn: Зудів мені декілька років по вухам: "спробуй зробити жуліки". Отож вчора вперше в житті попрацювала з житнім борошном.
Вийшли непоганими, але замало дала родзинок. Треба щоб їх було багатенько у тісті, буде смачніше :da:

Сам рецепт:
250 гр житнього борошна
150 гр пшеничного борошна
1,5 ч.л. сухих дріжджів
1 ч.л. меду
2 ст.л. олії
300 гр води (взяла 250 та 1 яйце)
жменька родзинок
сіль

Мед розвела в невеликій кількості тепленької води. Дріжджі окремо розчинила у рештках води.
Борошно + сіль + олія + яйце + розведений мед + опара = замісила до середньої крутості тісто, додала родзинок. Родзинки в процесі промила та мокрими обкачала у борошні, щоб трималися у товщі тіста.

Готове тісто накрила плівкою у мисці та поставила в тепленьке місце. Хвилин через 30 трохи підім'яла. Постояло ще хвилин 40, допоки піднялося у два рази щонайменше.

Деко змазала вершковим маслом та розклала на ньому витягнутої форми булочки. Просто відщипувала від тіста шматки та руками формувала. Змастила булочки тепленькою водою, дала постояти хвилин 10, а потім засунула у духовку на невеликий вогонь. Пеклися хвилин 40 знизу, ще хвилин на 10 вимкнула зверху гриль. В духовці вони піднялися удвічі.

На смак вийшов дуже не поганий житній хліб :da: Кислий житній я не люблю, а цей би їла та їла особливо з молоком :da: Але тут хотілося щоб результат вийшов більш солодким, схожим на десертний. Тому наступного разу збільшу кількість родзинок утричі.

Ще зауважу що краще робити булочки не пласкими, а високими. На пробу зробила різних форм і пласкі вийшли більш сухуватими. Найсмачніші саме високі булочки.

Та останнє, поки пеклися булочки дістала стареньку кондитерську книжку (нема щоб перед тим :tor: ). Знайшла цікаві зауваження, а саме:
- випічку краще робити з сироватки, а не з води. Пояснюють це тим, що кислотність сироватки сприяє більшому підйому тіста, стимулює роботу дріжджів (наступного разу заміню воду на сироватку);
- радять у процесі підйому обов'язково хоч трохи підминати тісто. Пишуть що таким чином перші великі бульбашки вуглецю ми відминаємо і більш працьовитими стають менші бульбашки, а саме вони дають рівномірну текстуру готового виробу.

Рецепт заношу, бо доведеться щомісяця робити :kitch7:

_________________
Іра


Повернутися на початок
 Профиль  
 
 Заголовок повідомлення: Re: Житні булочки а-ля Жуліки
ПовідомленняДодано: 13 січ 2018, 09:33 
Не в сети
Аватара користувача

Звідки: Романов
Іра, скільки їх вийшло? Чи з"їли? Бо я вже навчилася пекти 8 пиріжків на маленькому дечку. :-;

_________________
Неможливо перетворити землю на рай, але потрібно завадити їй перетворитися на пекло.
(Патриарх Сербский Павел)


Повернутися на початок
 Профиль  
 
 Заголовок повідомлення: Re: Житні булочки а-ля Жуліки
ПовідомленняДодано: 13 січ 2018, 16:23 
Не в сети
Аватара користувача

Звідки: Київ
:dum: Вийшло шт 12, але наступного разу буде мабуть 7, бо зроблю товщими, а не пласкими :da:

_________________
Іра


Повернутися на початок
 Профиль  
 
Показати повідомлень за:  Поле сортування  
Начать новую тему Відповісти на тему  [ Повідомлень: 3 ] 

Часовий пояс: UTC + 2 години


Хто зараз на форумі

Зараз форум переглядають: нема зареєстрованих користувачів та гості: 1


Вы не можете начинать темы
Вы не можете отвечать на сообщения
Вы не можете редактировать свои сообщения
Вы не можете удалять свои сообщения
Вы не можете добавлять вложения

Знайти:
Перейти:  
cron